Jörgen Bodin, GreenTech

Almi Invest lanserar ny GreenTech-fond om 600 MSEK

Pressmeddelande

Publicerat:

12 sep. 2024, 05:30

Pressmeddelande

Almi Invest GreenTech tillkännager i samband med den stora klimatkonferensen The Drop i Malmö, den 16-17 september, lanseringen av sin nya fond, Klimatfonden, med en kapitalbas på över en halv miljard kronor för att påskynda klimatomställningen.

- Vi måste accelerera omställningen för att möta klimatutmaningen, och Sverige har unika förutsättningar med våra innovativa entreprenörer och ledande universitet. Med vår andra fond Klimatfonden, ser vi fram emot att investera i svenska start-ups som inte bara har potential att bli framgångsrika bolag, utan också göra stor skillnad för miljön, säger Jörgen Bodin, VD och fondchef för Almi Invest GreenTech.

- Vår prioritet är att investera i innovativa lösningar inom våra fem tematiska områden: ”energiomställning”, ”material och cirkulär ekonomi”, ”transport och mobilitet”, ”industri, byggnader och tillverkning”, samt ”matsystemet och biosfären”. Det är inom dessa områden vi ser störst potential att påskynda omställningen. Vårt mål är att stödja teknik och affärsmodeller som kan skalas upp och göra verklig skillnad för klimatet, säger Jonas Bergqvist, Investment Manager på Almi Invest GreenTech.

Fonden syftar till att stödja svenska start-ups inom tech-sektorn som kan göra betydande klimat- eller miljönytta och bidra till omställningen mot ett mer hållbart samhälle. Klimatfonden kommer att investera i tidiga faser, inklusive sådd- och A-rundor, och planerar att investera i över 30 bolag de kommande fem åren. 

Fokusområden inkluderar innovativa lösningar inom energilagring, elnätsteknologi, mikromobilitet och hållbar industriproduktion, samt nya material för den cirkulära ekonomin. Fonden riktar sig även mot lösningar inom energieffektivitet i byggsektorn, CCU, och hållbart jord- och skogsbruk som kan bidra till att minska mark- och vattenanvändningen. 

- Genom att lansera fonden och visa upp våra fantastiska bolag i samband med The Drop vill vi visa vår tro på svenska tech-startups som drivkraften i klimatomställningen, avslutar Jörgen Bodin, VD och fondchef för Almi Invest GreenTech.

Medfinansieras av Europeiska unionen

Medfinansieras av Europeiska unionen