Nygen

Almi Invest leder investering i Nygen Analytics

Pressmeddelande

Publicerat:

18 sep. 2024, 05:30

Pressmeddelande

Nygen Analytics AB säkrar cirka 7,5 miljoner kronor i en finansieringsrunda ledd av Almi Invest. Nygen är en pionjär i avancerad analys och hantering av stora datamängder inom Single-Cell Genomics. Genom DNA-sekvensering på enstaka cellnivå genereras enorma datamängder som behöver hanteras effektivt. Nygen Analytics skapar den möjligheten med sin plattform. 

- Vi är stolta över att ha detta starka stöd från våra investerare. Med den här finansieringen kan vi accelerera vårt arbete att leverera banbrytande verktyg för Single-Cell Genomics till forskare globalt, vilket kan leda till avgörande medicinska genombrott. Vår passion är att driva innovation som gör skillnad i människors liv, säger Parashar Dhapola, VD och medgrundare av Nygen Analytics. 

- Nygen Analytics har både visionen och tekniken att göra verklig skillnad inom läkemedelsforskningen och vi på Almi Invest är glada över att kunna stötta Nygen i tillväxtresan. Deras unika teknologi för datahantering och analys öppnar upp för nya, livsförbättrande upptäckter inom cancerbehandling och individualiserad medicin – något som ligger helt i linje med vår ambition att investera i framtidens lösningar, säger Marcus Skärbäck, Investment Manager på Almi Invest. 

Almi Invest gör denna investering tillsammans med SmiLe Inject Capital, Simon Josefsson, Fåhraeus Startup and Growth och ett flertal affärsänglar. Bland investerarna finns även Daniel Wisenhoff och Oscar Reimer, medgrundare av Debricked, ett tidigare Almi Invest-portföljbolag som såldes till OpenText/Micro Focus år 2022. 

Bolagets kunder inkluderar några av världens mest prestigefyllda forskningsinstitut såsom Harvard, UCL, Kings College i London, samt Lunds och Göteborgs Universitet. Nygen har även påbörjat partnerskap med sekvenseringscentra och är i en stark tillväxtfas med närvaro i fyra europeiska länder. 

Förutom akademiska partners har Nygen Analytics kunder inom läkemedelsindustrin och siktar på att bli den ledande plattformen för forskningsdata. Med ett integrerat ekosystem av molnbaserade analysverktyg, snabb åtkomst till omfattande datamängder och avancerade kunskapsdatabaser analyserade med LLM-teknologi, vill Nygen driva utvecklingen inom bioteknik och medicinsk forskning.