På bild: Bengt-Åke Ljudén, vd på Almi Uppsala, Masood Kamali-Moghaddam, medgrundare av Readily AB och ställf. för Liza Löf, Akram Aal Hasoon, vice vd på Mindplex AI, Ahmed Aal Hasoon, vd på Mindplex AI, Stefan Attefall, landshövding i Uppsala län.

Vinnarna av årets SKAPA-pris för Uppsala län är korade

Pressmeddelande

Publicerat:

10 sep. 2024, 02:52

Pressmeddelande

Årets SKAPA-pris 2024 tilldelas Liza Löf och företaget Readily AB. Årets SKAPA-talang, priset för unga innovatörer, tillfaller företaget Mindplex AI AB, med bröderna Akram och Ahmed Aal Hasoon i spetsen. Vinnarna kommer att representera Uppsala län i den nationella SKAPA-tävlingen i Stockholm den 14 november.

 

SKAPA-priset är Sveriges största innovationspris och har delats ut årligen i över 30 år. Priset delas ut på länsnivå och nationell nivå. Syftet med priset är att uppmärksamma och ge ekonomiskt stöd åt idérika personer så att de kan fortsätta att utveckla sina innovationer.

 

Motivering för årets regionala SKAPA-pris:

Liza Löf, PhD. och VD på företaget Readily AB, har utvecklat en metod för att detektera virus, bakterier och proteiner i ett snabbtest som inte kräver avancerad utrustning. Testet ska fungera som ett antigentest och kan anpassas efter behov. Vi ser en stor potential för Readily att nå framgång på en global marknad.

 

 "Att jag har fått SKAPA-priset är otroligt hedrande, och otroligt stort för oss på Readily. Det kommer hjälpa oss på Readily att komma ut med vårt budskap, att vi finns här och att vi utvecklar instrumentfria diagnostiska hjälpmedel och produkter.” – Liza Löf

 

Motivering för årets regionala ‘SKAPA-talang för unga innovatörer’:

Akram Aal Hasoon, Vice VD, och Ahmed Aal Hasoon, VD, i företaget Mindplex AI AB, har utvecklat en app som bl a med användning av AI hjälper människor att effektivt skapa meningsfulla och relevanta studiematerial för inlärning. Appen ger också möjlighet till insikter och statistik på de inlärningsframstegen men som användare gör. Appen bedöms ha stora möjligheter att få genomslag på marknaden.

 

”Det känns väldigt väldigt bra att få SKAPA-priset, eftersom det uppmärksammar det arbete vi har gjort, och all tid som vi har lagt på att utveckla den här mjukvaran” Ahmed Aal Hasoon.

 

Priset delades ut av Uppsala läns landshövding Stefan Attefall den 10 september 2024 kl. 11.00 på Uppsala slott. Den nationella finalen äger rum i Stockholm den 14 november.

 

Juryn för SKAPA-priset i Uppsala län 2024 består av Anette Widén (ordförande), Almi Uppsala, Kristina Jansson, Länsstyrelsen, Unn Harsem, Region Uppsala och Kjell Magnusson, Uppsala Idé-och Uppfinnarförening, Erik Axelsson, Almi Uppsala.

 

FILMER: 
Rubrik: Readily – vinnare av SKAPA-priset 2024: https://youtu.be/UKxMQMjLKYQ
Rubrik: Mindplex – vinnare av SKAPA talang 2024: https://youtu.be/2X_sWgTGP4o
Här kan du se livesändningen från prisutdelningen i sin helhet: https://youtu.be/egqDVrMxpjw